Het CBS berichtte onlangs dat koophuizen in september voor ruim 9 procent meer zijn verkocht ten opzichte van een jaar geleden in dezelfde maand. Deze prijsstijging was in augustus ook al opgetekend. Het CBS en het Kadaster hebben recent een onderzoek uitgevoerd naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen.

Sinds 2013 stijgen de prijzen onafgebroken door. In mei 2018 werd voor het eerst weer de piek van augustus 2008 geëvenaard. Ten opzichte van 2013 is het verschil met nu ruim 32% hoger.

Minder woningen verkocht

In de eerste 9 maanden van 2018 zijn bijna 8 procent minder huizen verkocht in Nederland ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het CBS heeft een mooie grafische tool gemaakt waarmee per regio en per periode prijsstijgingen en gemiddelde verkoopprijzen zichtbaar worden. Zie HIER de link.

‘Code rood’

Ook de makelaarsvereniging NVM ziet de ontwikkeling van de stijgende prijzen en het dalende aanbod. Zij pleiten zelfs voor een ‘nationaal woningbouwplan’: minstens 1 miljoen (!!) nieuwe huizen bouwen voor 2030. De NVM ziet bijbouwen als de oplossing voor het enorme tekort aan woningen. Dit moet op termijn de markt weer in evenwicht brengen.