Tips voor het veilig verhuizen van grote machines en apparatuur

machines verhuizen uts van hoek grote apparatuur veiligheid

Tips voor het veilig verhuizen van grote machines en apparatuur

Bij bedrijfsverhuizingen of industriële verhuizingen hoort ook het verhuizen van grote machines en apparatuur. En een grote, zware machine verhuizing gaat gepaard met de nodige risico’s. Ze zijn vaak niet alleen bijzonder waardevol, maar vaak ook uniek. Dan staat er dus meer op het spel dan alleen het financiële aspect. Reden genoeg om bij de verhuizing hier extra aandacht aan te besteden, opdat alles veilig verloopt.

Waar moet u allemaal aan denken bij het verhuizen van dergelijke machinerie? En hoe voorkomt u dat de complete zakelijke of industriële verhuizing vertraging oploopt, enkel door dit onderdeel? In deze blog geven we u een aantal tips voor veilig transport bij het verhuizen van machines!

Persoonlijke aanpak

De machines zijn vaak dermate uniek dat er geen speciaal verhuismiddel voor is. Iedere zakelijke verhuizing vergt een persoonlijke aanpak, maar dit onderdeel zeker. Want zelfs als u 5 dezelfde machines heeft, is de kans groot dat ze niet allemaal op dezelfde manier verhuisd kunnen worden. Misschien werkt de een nog wat beter dan de ander. Misschien heeft de een in het verleden vaker mankementen gehad en is deze daarom kwetsbaarder. Tijdens de verhuizing moet hiermee extra voorzichtig worden omgegaan.

Wat maakt het verhuizen van deze specifieke machine lastig? Is het de omvang, het gewicht of de breekbaarheid? Waar liggen de grootste risico’s en hoe kunt u deze beperken? Voor iedere machine moet u deze vragen stellen om met een passende oplossing te komen. Ga hiervoor in gesprek met de medewerkers die het meest van de machines afweten. Wees creatief, maar voorzichtig.

Voorbereiding

Het plannen van een zakelijke verhuizing kost veel tijd. En zo ook dit onderdeel. Voorbereiding is essentieel om ongelukken te voorkomen. Zoek op internet of in uw netwerk of anderen soortgelijke machines hebben getransporteerd. Hoe hebben zij dit aangepakt? Wellicht had u iets over het hoofd gezien waar zij wel aan gedacht hadden.

Daarnaast kost ook het inlichten van de werkkrachten veel voorbereiding. Dit is niet iets wat u wilt bewaren voor het laatste moment. Zeker als u ook laadkranen en dergelijke wilt huren. De werkkrachten moeten hiervan op de hoogte zijn, of misschien zelfs met de laadkraan werken. U wilt alles ruim van tevoren weten, maar zij ook.

Verzekeringen

Natuurlijk is er altijd de kans dat er toch iets verkeerd gaat. Dan bent u (tijdelijk) een belangrijke machine kwijt. Deze kunt u waarschijnlijk niet de volgende dag weer bestellen en geleverd krijgen, maar u kunt wel de schade vergoed krijgen. Mits u natuurlijk de juiste verzekeringen afsluit – en dat is vaak gecompliceerder dan men denkt.

Stel, uw inventaris heeft een waarde van €500.000, maar kiest u ervoor om voor slechts €250.000 te verzekeren. Als u dan bijvoorbeeld €200.000 schade oploopt, hoeft de verzekering slechts €100.000 te vergoeden. U koos er immers voor om slechts de helft van uw inventaris te verzekeren, dus krijgt u ook maar de helft vergoed.

Begin zo vroeg mogelijk

Speciaal transport is niet altijd beschikbaar. Het is een lang proces en daarom moet u dit ver van tevoren aanvragen en regelen. Daar komt bij dat de voorbereiding van een zakelijke of industriële verhuizing sowieso veel tijd kost – zeker als er ook machines verhuisd moeten worden. Begin daarom zo vroeg mogelijk met het plannen van de verhuizing. Dat scheelt niet alleen een hoop onrust, maar vaak profiteert u zo ook van lagere tarieven. Of u nu experts inschakelt of niet, bij verhuizingen is iedereen gebaat bij een zo lang mogelijke voorbereidingstijd.

Onderschat machines verhuizen niet

Het gaat niet alleen om machines verhuizen, ook voor andere grote objecten is een dergelijke aanpak vereist. Zodra iets groot, zwaar of breekbaar is, is een voorzichtige en persoonlijke aanpak vereist. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van een piano, hoewel deze een stuk meer uniform is dan machines bij industriële verhuizingen. Als men aan een piano al extra aandacht besteedt, dan toch zeker ook aan uw machinerie?

Laboratorium verhuizen

Een laboratorium verhuizen is ingewikkeld om veelal dezelfde redenen; de apparatuur is erg kostbaar – of zelfs onvervangbaar. Daar komt bij dat er mogelijk gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Bovendien zitten sommige stoffen misschien in breekbaar glas, of moeten bepaalde testopstellingen op hun plek blijven. Het is altijd maatwerk. De verhuizing dient daarom in ieder detail goed voorbereid te zijn. Er moet daarin ook rekening worden gehouden met de hygiëne, zeker in een cleanroom. Gelukkig hebben we daar bij UTS Van Hoek ervaring mee.

Machine verhuizing met de specialist

UTS Van Hoek is specialist op het gebied van de machine verhuizing. We zijn gekenmerkt door onze persoonlijke en deskundige aanpak. Daarom vragen we uitgebreid door over de apparatuur, zodat we precies weten waar we rekening mee moeten houden tijdens de zakelijke of industriële verhuizing.

Meer weten over waar u in uw draaiboek allemaal rekening mee moet houden?


Download dan ons gratis whitepaper!
machine verhuizing tips veilig transport uts van hoek groningen verhuisbedrijf

zakelijk verhuizen bedrijfsverhuizing van hoek verhuisbedrijf groningen

Bedrijfsverhuizing

Iedere bedrijfsverhuizing is uniek. UTS Van Hoek heeft dit door de jarenlange ervaring vaak ervaren en is daardoor expert geworden op dit gebied. 

Bekijk meer

Klaar om te verhuizen?

Draaiboek bedrijfsverhuizing

Tips én voorbeelden voor soepele bedrijfsverhuizing

Van Hoek Verhuizingen

Emdenweg 2
9723 TB Groningen
T: 050-5422666
E: info@utsvanhoek.nl

Over Van Hoek Verhuizingen

Sinds 1925. Al ruim 90 jaar is Van Hoek Verhuizingen een begrip in verhuizen in Groningen en omstreken. Met haar Unieke Totaal Service helpt het verhuisbedrijf bedrijven, instellingen en haar medewerkers met verhuizen.