Verhuizen is een van de meest stressvolle gebeurtenissen in het leven, waar vrijwel iedereen minstens één keer mee te maken krijgt. Maar toch wordt een verhuizing ook vaak onderschat. En daardoor wordt de stress alleen maar groter. Met deze tips voor verhuizingen kun je beter voorbereid van A naar B!
Na de bezichtiging en het uitbrengen van het bod krijg je te horen dat de woning voor jou is. Geweldig nieuws, tijd voor champagne! De verhuisdatum is nog ver weg. Althans, dat lijkt zo. Er staat je een behoorlijke klus te wachten…
Want waar moet je beginnen? Veel mensen weten niet wat te doen bij verhuizen. De een begint met spullen weggooien of verkopen, de ander begint met papierwerk. Gelukkig is het tegenwoordig eenvoudig om online een checklist voor verhuizen te vinden.
Bekijk hier onze verhuizing checklist!
Wat heb je nodig voor de verhuizing
Iedere verhuizing is anders en dus is het lastig om precies te zeggen wat je nodig hebt. Maar één ding heeft iedereen nodig bij een verhuizing; hulp. Hulp van vrienden, familie of een verhuisbedrijf. Dat geldt voor een relatief grote verhuizing, maar ook voor de relatief kleine verhuizing van een kind dat voor de studie op kamers gaat.
Ten tweede heb je verhuismiddelen nodig. Je moet verhuisdozen kopen, tenzij een vriend of familielid nog ergens goede dozen op zolder heeft staan. Let er goed op dat de dozen nog stevig genoeg zijn, anders ben je immers nog verder van huis…
Wellicht heb je ook verhuisdekens nodig. Bijvoorbeeld voor je meubilair, maar ook voor schilderijen of andere breekbare spullen. Soms wordt een oude, ‘gewone’ deken gebruikt. Of zelfs noppenfolie of golfkarton. Een échte verhuisdeken is speciaal ontworpen voor verhuizingen en biedt daardoor meerdere voordelen ten opzichte van andere materialen:
- Verhuisdekens zijn veel sterker;
- Ze bieden extra bescherming;
- Ze slijten minder snel;
- Je kunt ze na de verhuizing gebruiken om meubels die nog niet in de woning passen schoon en veilig te houden.
Naast het inschakelen van hulp en het aanschaffen of lenen van verhuismiddelen, moet je nog meer regelen voor je verhuizing. Een verhuizing is immers meer dan een verplaatsing van A naar B.
Wat moet je verder regelen?
Een verhuizing regelen is geen eenvoudige opgave, dat is duidelijk. Verhuis je vanuit een huurwoning, dan moet je uiteraard zorgen dat je op tijd de huur opzegt om dubbele lasten te voorkomen. Maar je moet ook een notaris regelen, adreswijzigingen doorgeven bij de overheid en bedrijven, eventueel de huurtoeslag regelen, enzovoorts.
Vergeet ook niet om op tijd contracten voor gas, water en elektriciteit af te sluiten en om de gemeentelijke belastingen te regelen. En moet je een milieupas aanvragen voor de (ondergrondse) container in de buurt, dan is het raadzaam om dit ruim van tevoren te doen. Er gaan vaak meerdere weken overheen totdat je het pasje in de brievenbus hebt.
Verzekeringen en schade
Denk ook om de verzekering van de inboedel. Heb je al een inboedelverzekering, dan kun je de verhuisdatum doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij om je verzekering over te sluiten op het nieuwe adres.
Een dergelijke verzekering heeft zijn waarde al bewezen, zeker bij mensen die gedwongen zijn te verhuizen door aardbevingen. Dergelijke verhuizingen zijn vaak nog ingewikkelder, in verband met de aansprakelijkheid voor de schade.
Maar één ding staat vast; of je nu gaat verhuizen binnen Groningen of een verhuizing naar het buitenland hebt gepland, schade wil je koste wat kost voorkomen. En daarom zijn eerder genoemde verhuismiddelen zo belangrijk. Ga je internationaal verhuizen, dan moet je echter nog veel meer belangrijke afwegingen maken.
Kosten van een verhuizing
Hoe gecompliceerder de verhuizing, hoe hoger de kosten van een verhuizing. Het is daarom lastig om de vraag ‘wat kost een verhuizing’ te beantwoorden. Sterker nog, bij veel verhuisbedrijven is zelfs de offerte nog geen definitief bedrag. Het ene verhuisbedrijf gaat uit van een uurtarief, het andere verhuisbedrijf van een totaalprijs.
De beste manier om uit te zoeken wat een verhuizing ongeveer kost is door meerdere offertes aan te vragen én te berekenen wat het je zou kosten las je alles zelf (met hulp van vrienden en familie) zou doen. In dat laatste scenario moet je wel rekening houden met eventuele beschadigingen, want bij een ervaren verhuisbedrijf is de kans daarop nu eenmaal stukken lager.
Besparen
Er zijn ontelbaar manieren om te besparen op verhuiskosten. Ben je vanwege je baan genoodzaakt te verhuizen of móét je uit overmacht verhuizen, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding. Die vergoeding kan oplopen tot meer dan € 7.000, reden genoeg om te onderzoeken!
Veel handen maken licht werk. Door vrienden en familie in te schakelen om te helpen met inpakken, kunt u behoorlijk wat kosten besparen tijdens het verhuizen. Zorg wel dat het inpakken efficiënt en veilig gebeurt, anders is die winst gauw verloren.
Een andere manier om de kosten te drukken, is door doordeweeks te verhuizen. Bij een verhuizing in het weekend hanteren veel verhuisbedrijven een weekendtoeslag. Toch kiezen de meeste mensen vanwege werk er tóch voor om in het weekend te verhuizen. Daarom zijn er juist doordeweeks ook meer verhuizers beschikbaar. Win-win, dus!
Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: tijd is geld. Daarom is het ook belangrijk om te kijken hoeveel tijd je kwijt bent met verhuizen. Wellicht kun je alles zelf en met behulp van vrienden doen, maar ben je daardoor vier dagen bezig. Terwijl een verhuisbedrijf het in één dag zou kunnen. Dat scheelt je dan drie vakantiedagen, die je anders had kunnen laten uitbetalen. Al met al komt er veel rekenwerk bij de verhuizing kijken.
Tips voor verhuizing
Dan hebben we ook nog tips voor je verhuizing die je tijdens de verhuizing kunt hanteren. Zo maak je het jezelf (en je ingeschakelde hulp) een stuk makkelijker. Zorg dat ook de mensen die je gaan helpen deze doornemen.
Uit onze do’s en don’ts van verhuizen is een do dat je vooraf met je gezin of huisgenoten kamer voor kamer gaat inpakken. Begin daarbij in de kamer met de minst gebruikte spullen, die kunnen meteen ingepakt worden. En vergeet niet om lijstjes te maken voor op iedere doos om makkelijk te kunnen zien wat erin zit.
Een don’t is bijvoorbeeld het plaatsen van de ingepakte dozen op een bureau of ander meubilair. Vaak wordt het meubilair namelijk als eerste verhuisd. En dus moet je dan de dozen eerst weer van het meubel afpakken en ergens anders plaatsen. Bij breekbare spullen is dat een onnodig risico.
Concluderend moet je zorgen voor zoveel mogelijk gemak bij het verhuizen. En dat doe je door zo vroeg mogelijk te beginnen met plannen, alles uit te werken en de juiste hulp te zoeken. En natuurlijk door onze handige tips voor verhuizen door te nemen.
Bekijk onze complete verhuis checklist voor allerlei praktische tips voor jouw verhuizing!