Tips voor het verhuizen van elektronica

Tips voor het verhuizen van elektronica

Tijdens een bedrijfsverhuizing kan er van alles beschadigd raken. En uiteraard zijn sommige objecten gevoeliger en kwetsbaarder dan anderen. Zo is machines verhuizen een vak apart. Maar elektronica verhuizen is het onderdeel van de bedrijfsverhuizing waar u misschien wel het meest voorzichtig mee moet zijn. We zijn immers steeds meer afhankelijk van onze laptops en flatscreens. Daarom geven we u in deze blog een aantal tips om elektronica veilig te verhuizen. Het begint met voorbereiding, pas daarna komt het daadwerkelijke inpakken.

Elektronica verhuizen vergt voorbereiding

Een van de belangrijkste onderdelen van elektronica verhuizen begint dus al ver vóór het inpakken. Ook hier is voorbereiding essentieel, daarom is een verhuisplanning ook zo belangrijk.

1) Back-ups maken

Voorkomen is beter dan genezen, maar niet alles kan voorkomen worden. Zorg daarom dat u van belangrijke documenten een back-up gemaakt heeft voor de verhuizing. USB-sticks, externe harde schijven of simpelweg in de cloud. Eventueel zou u de data zelfs op twee plekken kunnen opslaan. Better safe than sorry.

2) Apparaten legen

Zoals u de lades uit een kast leegt voordat u deze gaat verhuizen, zo gaat u ook met printers om. Haal de inkt en tonercartridges eruit voordat u ze gaat verplaatsen of inpakken. U zou er ook nog voor kunnen kiezen om batterijen te verwijderen uit bepaalde apparaten.

3) Raak niet verstrikt in de kabels

Hoeveel kabels zitten er normaalgesproken in uw computer en router? Veel, waarschijnlijk. Bij een (bedrijfs)verhuizing is het verstandig om alles los te koppelen. Maar plaats eerst labels op de kabels en maak foto’s, zodat u precies weet waar de kabels moeten komen. Dat scheelt een hoop werk achteraf.

4) Ga voor het juiste verpakkingsmateriaal

Wellicht bent u nog in het bezit van de originele verpakkingen van de elektronica. Deze kunt u bij het verhuizen uitstekend hergebruiken. Vul ze wel weer op met bijvoorbeeld bubbelplastic (en eventueel kranten) en gebruik een stevige soort plakband of tape om de dozen te dichten.

Elektronica verhuizen en inpakken voor de verhuizing

Onderdeel van elektronica verhuizen is ook het inpakken. Na een goede voorbereiding kunt u hier zorgvuldig mee aan de slag. Maar ook dit is weer een vak apart. Gebruik daarom de volgende handvatten.

1) Gebruik 3-laags karton

Voor kwetsbare elektronica is het verstandig om golfkarton met ten minste 3 lagen te gebruiken. Met 3-laags karton heeft u een goede bescherming opgebouwd rondom de apparaten.

2) Fotografeer alles

Maak tijdens het inpakken ook foto’s van ieder apparaat, met name van de productinformatie. Met gegevens over fabrikant, model en serienummers staat u sterker bij de verzekeraar als er iets beschadigd of vermist raakt.

3) Apparaten inwikkelen

Door apparaten volledig in te wikkelen in bijvoorbeeld theedoeken, zorgt u dat deze tijdens het verhuizen niet verplaatsen binnen de doos. En als de doos toch ergens tegenaan stoot, blijft het apparaat vaak ongedeerd. Hiermee wordt zo veel schade voorkomen.

4) Beeldschermen inpakken

Met beeldschermen moet u extra voorzichtig zijn. De verleiding is waarschijnlijk groot om extra bubbelplastic te gebruiken. Maar hiermee veroorzaakt u krassen op het scherm. De juiste manier om beeldschermen in te pakken is door karton zo te knippen dat het precies over het scherm past. Plak het karton (over de theedoeken) vast aan de achterkant van het scherm. Zo voorkomt u dat er krassen ontstaan op het scherm.

5) De bodem van de doos

Het beschermen van het apparaat in de doos tegen allerlei stoten en verschuivingen ligt voor de hand. Maar vaak komen de meeste gevaren van onderen: wanneer de doos meermaals neergezet wordt. Daarom is het raadzaam om op de bodem van dozen ook een doek of kleding te leggen. Die absorberen sowieso een aantal klappen.

6) Eén object per doos

Als er nog ruimte over is in een doos, is de verleiding groot om er nog wat andere apparaten bij in te zetten. Maar in zo’n geval is het beter om een kleinere doos te pakken. Ontkomt u er toch niet aan? Zorg dan wel dat de zwaarste apparaten onderin de doos komen en vul de lege ruimtes op met kranten en bubbelplastic.

7) Op de dozen schrijven

De doos is dicht, maar dat betekent niet dat het werk van elektronica verhuizen al gedaan is. Schrijf voor de zekerheid op de buitenkant van de doos wat de bovenzijde is, dat er breekbare apparatuur in zit en (mits van toepassing) in welke richting het scherm staat. Dan kunt u hier tijdens de verhuizing extra rekening mee houden. Gebruik niet het woord “kostbaar” of iets dergelijks, want als iemand kwaad wil, weet hij dan precies welke doos hij moet hebben.

Elektronica laten verhuizen door experts

Er zitten dus heel wat haken en ogen aan het verhuizen van elektronica. En waar haalt u zo veel dozen en bubbelplastic vandaan? Daarom kunt u beter verhuizers inhuren om uw zakelijke verhuizing te regelen. Dat blijft nog altijd de beste, meest veilige manier van verhuizen. Bij UTS Van Hoek pakken we alles van begint tot eind op, dus ook het verhuizen van uw elektronica en het regelen van verzekeringen. Dat alles gaat beter wanneer u er vroeg bij bent.


Vraag daarom meteen een offerte aan of lees in ons gratis whitepaper meer over wat er bij een zakelijke verhuizing komt kijken!

werknemers inlichten bij een bedrijfsverhuizing uts van hoek groningen

zakelijk verhuizen bedrijfsverhuizing van hoek verhuisbedrijf groningen

Bedrijfsverhuizing

Iedere bedrijfsverhuizing is uniek. UTS Van Hoek heeft dit door de jarenlange ervaring vaak ervaren en is daardoor expert geworden op dit gebied. 

Bekijk meer

Klaar om te verhuizen?

Draaiboek bedrijfsverhuizing

Tips én voorbeelden voor soepele bedrijfsverhuizing

Van Hoek Verhuizingen

Emdenweg 2
9723 TB Groningen
T: 050-5422666
E: info@utsvanhoek.nl

Over Van Hoek Verhuizingen

Sinds 1925. Al ruim 90 jaar is Van Hoek Verhuizingen een begrip in verhuizen in Groningen en omstreken. Met haar Unieke Totaal Service helpt het verhuisbedrijf bedrijven, instellingen en haar medewerkers met verhuizen.